Sewaktu sedang menunggu giliran untuk berjumpa Doktor paediatrik di sebuah klinik saya terdengar perbualan dua ibu di sebelah saya. Salah seorang ibu menceritakan tentang anaknya yang kekurangan zat besi dan ‘low HB count’ setelah diberitahu oleh doktor. Dari nada suara jelas si ibu risau tentang kesihatan anaknya. Dia bercerita mengenai penyediaan makanan kepada anaknya. ¬†Sayur …
Cuaca yang sangat panas kebelakangan ini mengundang risiko dehidrasi atau strok haba jika terdedah di tempat yang panas. Harus dipastikan keperluan air masing-masing dipertingkatkan bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku. Kurang air dalam badan banyak mengundang risiko penyakit bahaya. Ibu amat risaukan anak-anak yang bersekolah. Kakak Alyaa ni ibu bekalkan air sebotol, suku botol …
Pada penghujung bulan Disember lalu buat pertama kali kami bawa 3A travel jauh. Selalu paling jauh pun ke Kelantan, Kedah, Perak, Johor. Selama 29 hari kami travel overland menjelajah bumi Myanmar dan Thailand. Whoa! Travel jauh di negara orang bersama 3 anak kecik sangat mencabar. Perjalanan kami merentasi bumi Myanmar, Thailand dan Myanmar melangkau 10000 …
Rasullullah SAW pernah mengingatkan mula kenalkan bayi-bayi kita dengan kalimah lailahaillallah. Kalimah suci ini kelak akan tertanam pada otak dan hati mereka. Pernah tak kita ibu-ibu mengeluarkan ayat seperti ini apabila ibu sedang marah “Ya Allah, budak ini kan!”, “berdosa buat macam tu, Allah tak suka pada orang yang suka buat dosa”, atau “Alyaa, habiskan …
Risaunya seorang ibu apabila anaknya seorang ‘picky eater’ atau sangat memilih untuk makan. Hanya makan makanan yang dia suka sahaja. Puas pujuk dengan pelbagai jenis makanan. Masa makan adalah masa untuk ‘berperang’. Susah hati kan? Affan pada usia 2 tahun adalah seorang picky eater. Makanan dia hanyalah nasi dengan kicap sahaja dan sedikit snek ringan …
Sejujurnya sebelum ini saya sangat cemburu melihat surirumah sepenuh masa yang dapat menjaga anak-anak dengan tangan sendiri. Masa tu rasa tidak mampu untuk jadi seperti mereka. Merekalah ‘super women’ dalam keluarga. Sebelum ni saya hanya berangan dan bermimpi untuk menjaga anak-anak sendiri tanpa perlu menghantar mereka kepada pengasuh. Mahu menghantar dan mengambil mereka sendiri ke …
PAGE TOP