Welcome Mei! Eh dah pertengahan bulan pun hihi..Ada apa dengan bulan Mei? Hurmm..selamat hari lahir untuk putera dan puteri ibu. Siti Nur Aimy 2 tahun 8 Mei dan abang Ahmad Affan Noh 5 tahun 14 Mei. Walau tak ada birthday party, goodies bag untuk kawan2, special kek untuk anak2 ibu tapi ibu selalu dan sentiasa …
Susu halips gold menjadi pilihan susu untuk anak-anak syurga di rumah ni sekarang. Alhamdulillah Aimy dan Affan suka minum susu halips ni. Mula-mula beli risau takut diaorang ni tak nak minum. Khasiat Bahan Dalam Susu Halips Gold Kismis Menurut pandangan pakar-pakar pembangunan kanak-kanak, kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan, serat, antioksidan, vitamin dan kalsium yang merupakan …
Balik dari sekolah petang hari tu Affan Noh tidak mahu makan, katanya kenyang makan kat sekolah. Menjelang malam, ibu ajak Affan makan lagi tapi dia tak mahu makan lagi. Bila ibu risik-risik dan tanya kenapa Affan tak nak makan barulah dia bagitau mulut dia sakit. Affan ni baru nak bagitau ibu. Mulut dia penuh dengan …
Berbeza dengan abang Affan dan Kakak Alyaa, Aimy sangat suka giler dengan Chewable vitamin C. Abg Affan dengan kakak tak suka sangat tapi yang paling sama semua ketiga3 A ini ialah ‘giler’ pada Omega Guard! Bagusla anak2 suka kan, patut kita risau kalau kita nak bagi tapi anak yang tak nak kan 🙂 Ibu seboleh2 …
Ibu Yang Kesian Sewaktu Kakak Alyaa berusia setahun lebih dia mengalami sembelit yang sangat teruk. Teruk sebab setiap kali nak membuang mesti menangis sampai merah muka. Menangis pulak menjerit-jerit macam kena dera pulak..huhu Mungkin atas faktor susu, jadi kami tukar susu dia untuk melihat adakah dia masih sembelit atau tidak. Buah prun juga kerap kami …
Antara perkara yang sering dipandang remeh oleh ramai ibu bapa hari ini ialah mengasingkan tempat tidur anak dari ibu bapa. Ramai kawan yang mengakui anak mereka yang berumur 8, 9 tahun masih tidur sebilik dengan ibu bapa. Alhamdulillah kakak Alyaa berjaya tidur dalam bilik sendiri selepas dia mendapat adik pada usia 2 tahun lebih. Nasib …
Mempunyai anak pintar, bijak, pandai malah genius memang menjadi dambaan setiap ibu bapa sekarang. Alangkah bangganya kalau anak2 kita salah sorang antaranya, sejuk perut ibu yang mengandung kan 🙂 Untuk mendapat anak yang pintar dan bijak maka ibu bapa seharusnya menjadi tulang belakang pada anak2 ini. Anak hebat hasil asuhan dari ibu dan bapa yang …
Tengok video kisah asma saudara kita ni buatkan saya teringatkan  Kisah asma kakak Alyaa. Ya Allah, masa tu Tuhan je yang tau macam mana sedih tengok dia tercungap-cungap dan terpaksa amik gas berkali-kali. Kadang 2 kali sebulan kadang sebulan sekali. Sapa yang pernah kena asma tau la macam mana rasanya. Masa mengandungkan Affan saya kena …
Sewaktu sedang menunggu giliran untuk berjumpa Doktor paediatrik di sebuah klinik saya terdengar perbualan dua ibu di sebelah saya. Salah seorang ibu menceritakan tentang anaknya yang kekurangan zat besi dan ‘low HB count’ setelah diberitahu oleh doktor. Dari nada suara jelas si ibu risau tentang kesihatan anaknya. Dia bercerita mengenai penyediaan makanan kepada anaknya.  Sayur …
Cuaca yang sangat panas kebelakangan ini mengundang risiko dehidrasi atau strok haba jika terdedah di tempat yang panas. Harus dipastikan keperluan air masing-masing dipertingkatkan bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku. Kurang air dalam badan banyak mengundang risiko penyakit bahaya. Ibu amat risaukan anak-anak yang bersekolah. Kakak Alyaa ni ibu bekalkan air sebotol, suku botol …
PAGE TOP