Nabi Muhammad SAW mengatakan, doa ibu untuk anaknya adalah doa yang mustajab. Ini kerana, doa ibu mempunyai kekuatan daripada kemuliaan orang tua dan kekuatan daripada daya ubah doa. Ibu atau bapa yang melihat anaknya berbakti kepadanya, pasti mendoakan anaknya mendapat kebaikan dan rahmat daripada Allah. Begitu juga bagi anak yang menderhaka, kerana kasih sayang ibu …
Welcome Mei! Eh dah pertengahan bulan pun hihi..Ada apa dengan bulan Mei? Hurmm..selamat hari lahir untuk putera dan puteri ibu. Siti Nur Aimy 2 tahun 8 Mei dan abang Ahmad Affan Noh 5 tahun 14 Mei. Walau tak ada birthday party, goodies bag untuk kawan2, special kek untuk anak2 ibu tapi ibu selalu dan sentiasa …
Balik dari sekolah petang hari tu Affan Noh tidak mahu makan, katanya kenyang makan kat sekolah. Menjelang malam, ibu ajak Affan makan lagi tapi dia tak mahu makan lagi. Bila ibu risik-risik dan tanya kenapa Affan tak nak makan barulah dia bagitau mulut dia sakit. Affan ni baru nak bagitau ibu. Mulut dia penuh dengan …
Kanak-kanak yang kerap sakit kerana daya tahan tubuh mereka belum kuat dan masih sensitif. Bagaimana pula dengan pola makan dan pola hidupnya? Adakah teratur atau tanpa aturan? Jom jadi ibu bapa yang bijak. Antara sebab gangguan kesihatan adalah seperti berikut : 1. Minum Minuman Bersoda Minuman bersoda memang menjadi ke’gila’an kanak2. Akan tetapi minuman ini …
Mempunyai anak pintar, bijak, pandai malah genius memang menjadi dambaan setiap ibu bapa sekarang. Alangkah bangganya kalau anak2 kita salah sorang antaranya, sejuk perut ibu yang mengandung kan 🙂 Untuk mendapat anak yang pintar dan bijak maka ibu bapa seharusnya menjadi tulang belakang pada anak2 ini. Anak hebat hasil asuhan dari ibu dan bapa yang …
Ibu mengandung seharusnya memiliki kesihatan yang baik kerana ibu mengandung bukan pesakit. Kehamilan juga adalah proses fisiologi yang sihat. Namun orang yang hamil lebih mudah mendapat pelbagai penyakit akibat kehamilannya. Antara penyakit yang mudah dialami oleh wanita mengandung ialah buasir. Buasir berkait rapat dengan sembelit semasa mengandung. Contoh ibu trauma adalah seperti di bawah ni …
Pengalaman Mengambil Epidural Pengalaman semasa ingin bersalinkan anak sulung sangat-sangat segar dalam memori..apa taknya selama 17 jam menahan sakit contaction. Ya Allah, sakitnya Allah sahaja yang tahu. Rasa nak je bagitau doktor, “operate la doktor saya ni dah tak tahan sangat dah” tapi cakap dalam hati je la. Ya Allah, masih bertahan dan sabar lagi. …
PAGE TOP